28 Mart 2015 Cumartesi

Telefon Tasarımı ( Eray Şahin )

Devamını Oku

Sen De Bir El Tut ( Öykü Kiranlı )

Devamını Oku

İstanbul

Devamını Oku

Deyimler ( Azra Kiranlı )

Devamını Oku

Şerbetin Yolculuğu ( Öykü Kiranlı)

Devamını Oku

Ulaşım Araçları

Ulaşım; İnsan ve eşyanın bir yerden başka bir yere aktarılması anlamına gelmektedir.

Araç; Kişiler ya da nesneler arasında bağlantı sağlayan şey, vasıta; bir sonuca ulaşmak için kullanılan şey anlamına gelir.

Ulaşım aracı; İnsan ve eşyanın bir yerden başka bir yere aktarılması sırasında kişiler ya da nesneler arasında bağlantı sağlayan vasıta anlamına gelmektedir.

Ulaşım araçları;

1. Karayolu ulaşım araçları

2. Havayolu ulaşım araçları

3. Denizyolu ulaşım araçları

4. Demiryolu ulaşım araçları olmak üzere 3 grupta incelenir.

Karayolu ulaşım araçları

1. Araba

2. Bisiklet

3. Fayton

4. Kağnı

5. Kamyon

6. Kamyonet

7. Minibüs

8. Metrobüs

9. Motosiklet

10. Otobüs

11. Otomobil

12. Traktör

13. Troleybüs

14. Yaya

Havayolu ulaşım araçları

1. Uçak

2. Helikopter

3. Planör

4. Zeplin

Denizyolu ulaşım araçları

1. Gemi

2. Vapur

3. Feribot

4. Katamaran

5. Yelkenli

6. Şilep

7. Transatlantik

Demiryolu ulaşım araçları

1. Metro

2. Tramvay

3.  Tren

4. Monoray

5. Hızlı Tren

Devamını Oku

26 Mart 2015 Perşembe

Mors Alfabesi (Telgrafın Dili)

Çoğu filmlerde kullanılan ve hep izlerken de ‘Yahu nasıl anlıyorlar bunu?’ diye içimizden geçirdiğimiz ama nedense hiç kalkıp da araştırıp, öğrenmediğimiz bir alfabe türüdür mors alfabesi. Mors Alfabesi 1832’de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturulmuş ve 1837’de kullanılmaya başlanmıştır. Modern Uluslararası Mors Kodu ise, 1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından geliştirilmiştir.
Mors alfabesinin tanımını basitçe yapacak olursak eğer; iki çeşit sinyalin (kısa ve uzun sinyal) farklı kombinasyonlarının harfleri, sayıları ya da noktalama işaretlerini oluşturduğu bir haberleşme dilidir diyebiliriz. Genellikle elektrik ya da radyo sinyali kullanılarak kişiden uzak bir noktaya yazılı bir metnin ulaştırılmasında kullanılır.
Kısa ve uzun sinyallerin dışında aralardaki sessizlikler de anlam taşımaktadır. Örneğin; kısa aralık harfler arasında, orta uzunlukta aralık kelimeler arasında ve uzun aralıklar ise cümleleri birbirinden ayırmakta kullanılır.
Örneğin:
— — .-. … / — — .-. …
M O R S (boşluk) M O R S
Aslında Mors Alfabesinin tek bir şeması vardır. Önemli olan bu şemayı bilmek ve çizgi ile noktaları takip ederek istenilen metni oluşturmaktır.
- Mors Alfabesi Haritası -
Bu Haritanın Kullanımına gelecek olursak:- Öncelikle mors kodlarını dinlerken kalemi en üstteki noktaya yerleştiriyoruz.
– Ardından sinyali dinlemeye başlıyoruz. Sinyalin uzunluğuna göre kalemi bir alt kademeye indiriyoruz.
– Kısa sinyallerde önce aşağı sonra sola,
– Uzun sinyallerde ise önce aşağı sonra da sağa doğru harekete ediyoruz.
Örneğin BİR UZUN İKİ KISA SİNYAL için:
– İlk sinyal olan uzun sinyali duyunca kalemi aşağı ve sağa doğru kaydırın. (Bunu yaptığınız anda T harfinde olmanız gerekiyor.)
– Daha sonra iki kısa sinyal için iki kere aşağı ve sola doğru gidilmesi gerekir.
– Yani önce N’ye sonra da D harfine gelinmelidir.
– Bir uzun iki kısa sinyalin karşılığı olan D harfi bir kenara not edilir ve sonraki sinyal beklenir.
Yukarıdaki tabloları kullanarak, günde bir kaç dakikalık çalışma ile pratiklik kazanabilirsiniz. Ve bir süre sonra farkında dahi olmadan mors alfabesine hakim olabilirsiniz. Bu süreden sonra da üstteki harita ve tabloya dahi ihtiyaç duymadan filmlerdeki mors alfabelerini çözebilirsiniz.
Mors alfabesi, ilk kez 1832’de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837’de ise ilk kez kullanıma başlanıldı. 1840 yılında da patent için başvuruldu.
İlk hat Baltimore, Maryland ile başkent Washington arasında kuruldu. İlk mesajın gönderim tarihi ise 24 Mayıs 1844 idi.
Orjinal mors kodu kısa ve uzun sinyallerin kombinasyonunun bir sayıya karşılık gelmesinden oluşmıuştu. Her sayı da bir harfe karşılık geliyordu.
Ancak Morse’un bulduğu sistemin kullanımı kolay değildi. Alfred Veil ile bu konu üzerine ortaklaşa çalışmaya başlayan Morse, bir süre sonra Veil’in önerdiği sistemin daha basit bir sistem olduğuna ikna oldu. Veil’in sisteminde kısa ve uzun sinyallerin yanı sıra duraklamalar da kullanılıyordu. Bu sistem daha sonra Amerikan Mors Kodu olarak isimlendirildi.
Mors kodu birçok değişik metod ile iletilebilir. Mors alfabesi sesli olarak iletilebilmesinin yanı sıra, radyo sinyallerinin açılıp kapatılmasıyla, telegraf tellerinden geçen elektrik akımıyla, mekanik yolla ya da görsel (ışıkların yanıp sönmesi gibi) yollarla da iletilebilmektedir.
Sistem genel olarak Mors kodu olarak adlandırılsa da uygulamada İngiliz alfabesi ve buna bağlı noktalama işaretlerini ifade etmek için iki farklı tür mors kodu kullanılmaktadır. Bunların birincisi olan Amerikan Morse kodu genellikle telgraf sistemlerinde kullanılırken, Uluslararası Morse kodu ise araları görmezden gelerek sadece kısa ve uzun sinyallere göre çalışır.
Telgraf şirketleri ise mesajların uzunluğundan şikayetçilerdi. Bunun üzerine 5 koddan oluşan kısaltmalar geliştirildi.
Örneğin;
AYYLU : Mesaj düzgün anlaşılamadı, tekrar gönderin LIOUY : Neden soruma cevap vermediniz? Amerikan Mors Kodu
Ticari amaçlar için günümüzde kullanılmamaktadır. Kimi kaynaklarda “Demiryolu Morsu” diye anılır. Kısa ve uzun sinyallerin yanı sıra ara sıra da boş aralar kullanılmaktadır. Bu tür mors alfabesi karada telgraf telleri üzerinde haberleşen telgraf operatörleri için geliştirilmiştir. Günümüzde demiryolu müzelerinde görülebilmektedir.
Kodun en eski hali Morse kodu ile haberleşen operatörlerin birbirleri ile anlaşanabilmeleri için geliştirilmişti. İlk günlerde operatörler sadece iki tane ses duyarlardı: Klik ve klak sesi. Tuşa her basış klik, tuştan parmağın çekilmesi ise klak sesini yaratıyordu. Ancak bu sistemi düzgün olarak kullanabilmek çok zordu. Örneğin, operatörün A(. -) sesini gönderebilmesi için “klik klak” yapması gerekiyordu.
Birçok telgraf operatörü önceleri demiryollarında daha sonra Western Union ile haber ajanslarında çalışıyordu. Ünlü bilim adamı Thomas Edison da gençlik yıllarında telgraf operatörlüğü yapmıştı.
Modern Uluslararası Mors Kodu
Modern Uluslararası Mors Kodu, 1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından geliştirildi. Bu kodu türü ilk kez Hamburg ile Cuxhaven arasında Almanya’da kullanıldı. 1865 yılına dek bir takım küçük değişiklikler yapıldı ve aynı yıl Paris’teki Uluslararası Telgraf Konferans’ında Uluslararası Mors Kodu olarak kabul edildi.
Bu mors kodu halen yürülükte olan koddur. ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından kabul edilmiştir.
Mors Kullanmanın Avantajları
Mors kodu radyo cihazları ile yayınlanmak istenildiği zaman diğer radyo bazlı iletişim cihazlarından daha basit bir düzenek olması yeterlidir. Yüksek cızırtılı, düşük frekanslı ortamlarda bile rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bir diğer avantajı da daha düşük bant genişliğine ihtiyaç duymasıdır. Örneğin sesli iletişimde 100-150 Hz aralığı kullanılırken, Mors kodu için tek taraflı 4000 Hz yeterli olmaktadır.
Mors alfabesinin geliştirilerek kullanıldığı bir diğer alan ise Q kodlarıdır. Amatör radyocular, sık kullandıkları mesajları kısaltıp Q kodları haline çevirmişlerdir. Radyo frekansı üzerinden haberleşmelerinde bu Q kodlarını kullanırlar.
Bunun dışında mors alfabesi ile haberleşme yazılı mesajlaşmadan daha hızlıdır. Hatta bazı cep telefonu üreticileri mors alfabesi uyumlu cep telefonu üretiyorlar.
1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde FCC’nin Amatör Radyocu lisansını alabilmek için dakikada 5 kelimeyi Mors alfabesi ile alıp, göndermek gerekliydi. 2000 yılına kadar Amatör radyo lisanslarının en üst seviyesi olan extra class için bu rakam 20 kelimeye kadar çıkıyordu. 2000 yılından itibaren bu lisans için de 5 kelime yeterli kılındı.
2003 yılında ise Dünya Radyo İletişimcileri Konfesransı’nda alınan karar gereğince uluslararası mors alfabesi bilmek zorunlu olmaktan çıktı.
Günümüzde amatör ve askeri radyoculardan yarı otomatik ve tam otomatik cihazlar sayesinde dakikada 40 kelime anlayan cihazlar yapılmıştır. Bu cihazlara “bugs” yani Türkçe’siyle “böcek” adı veriliyor.
24 Mayıs 2004 tarihinde ise ilk telgrafın 160. yıl dönümünde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği(ITU), “@” işaretini de Mors alfabesine ekledi. @ işareti (AT COMMERICAL) kelimesinin baş harfleri olan “AC” harflerinin karşılığı ile ifade ediliyor.
Mors, Yardımcı Bir Teknolojidir
19. yüzyılda elektronik iletişimi başlatan Mors, 21. yüzyılda destek teknoloji olarak canlılığını koruyor. Düşük teknoloji gerekliliği nedeniyle zorda kalınan kişiler yardım çağrısı ya da haberleşmek için mors alfabesini kullanabiliyorlar.
Devamını Oku

21 Mart 2015 Cumartesi

Telefonun Asıl Mucidi


Antonio Meucci

Telefonu Graham Bell değil Antonio Meucci icat etti.
Sağı solu belli olmayan, ama bazen de parlak başarılara imza atan Floransa’lı Mucit Meucci, ABD’ye 185’de gitti. 1860’ta, teletrofono adını verdiği bir elektrikli aygıtın çalışma modelini gözler önüne serdi. Meucci, Graham Bell’in telefon patentinden 5 yıl önce, 1871’de bir tür geçici patent başvurusunda bulundu (caveat) Meucci aynı yıl, Staten İzland Feribotu’nun kazanının patlaması sonucu ciddi biçimde yanarak hastalandı.
Çok iyi İngilizce bilmeyen ve işsiz olan Meucci 1874’te başvurusunu yenilemek için gerekli olan10$’ı gönderemedi. Bell’in patenti 1876’da tescillendiğinde Meucci dava açtı. Orjinal krokilerini ve çalışma modellerini Western Union’ın laboratuarına yollamıştı. Olağanüstü bir tesadüf eseri Graham Bell tam da bu laboratuarda çalıştı ve modeller esrarengiz bir biçimde kayboldu.
alexander-graham-bell-1876-telefonla-konusuyorMeucci, Garaham Bell’e açtığı dava devam ederken 1889’da öldü. Bunun sonucunda icadın sahibi Antonio Meucci değil Graham Bell oldu. 2002’de ABD Temsilciler Meclisi’nin aldığı “Antonio Meucci’nin hayatının ve başarılarının tanınması ve Meucci’nin telefonu icat ettiğinin kabul edilmesi” kararıyla denge kısmen sağlandı. 
Devamını Oku

19 Mart 2015 Perşembe

Zeka Sorusu

Farklı rakamlardan oluşan, son rakamı diğerlerinin toplamından büyük olan 2014 gibi yıllara “mégapyge” denir. 2014 ile kendisinden bir önceki “mégapyge” arasında kaç yıl vardır?

Devamını Oku

18 Mart 2015 Çarşamba

Zeka Sorusu

Bir adada 3 keçi, 9 kurt ve 2 aslan bulunmaktadır. Kurtlar keçileri, aslanlarsa kurtları ve keçileri yiyebilmektedir. Ancak bu ada sihirli bir adadır çünkü her kurt keçiyi yediğinde aslana dönüşmektedir. Her aslan keçiyi yediğinde kurda, kurdu yediğinde keçiye dönüşmektedir. Denge sağlandığında (birbirini yiyecek hiçbir hayvan kalmadığında) adada en fazla kaç hayvan kalmış olabilir?

Devamını Oku

14 Mart 2015 Cumartesi

Yunus Balığı Sırtındaki Çocuk


Güllük körfezinde bundan yıllar önce nice mutlu insan yaşarmış.Güllük körfezinde (eski adıyla Mandalya Körfezi) herkes birbirini sever, çocuklar hep birlikte oyunlar oynar, oynaşırlarmış.
Bu çocukların Hermias adında olanının annesinden başka kimsesi yokmuş, yalnızlarmış.
Annesi onu her türlü kötülükten, tehlikeden korur, yanından hiç ayırmazmış.
Bir yaz günü, arkadaşları Hermias'ı denize açılmak için evinden çağırmış, planlar yapılmış.
Hermias, izin istediğindeyse annesi: "Olmaz bir tanem” demiş ve denize açılmanın tehlikeli olduğunu anlatmış.
Anne, doğal olarak oğluna çok bağlı olduğu ve ona zarar gelmesini istemediği için bunu yapmış.
"HERMİAS'I EGE ALDI"
Oysa Hermias'ın ailelerinden izin istemeye “tevessül” etmemiş olan arkadaşları Hermias'ı alaya almış: " Ana kuzusu Hermias, ana kuzusu Hermias!"
Arkadaşlarının bu çığırışları Hermias'ı çok üzmüş.
Bunu gören annesi: "Hadi Hermias'ım sen de git. Ama n'olur çok dikkatli ol" demiş.
Hermias sevinç içinde arkadaşlarının yanına koşmuş, Ege’deki körfez bir anda çocuk sesleriyle dolmuş.
Rüzgâr efil efil esiyormuş.
Günün sonunda ahali: "Hermias'ı Ege aldı" diye çığrışmaya, ağlaşmaya başlamış. Balıkçılar körfezin her yerini karış karış aramış, taramış, gel gelelim Hermias bulunamamış.
Zavallı anne, Hermias'ın yokluğunu kabullenemeyip, onun bir gün mutlaka geri döneceğini söylermiş. Sabah-akşam Hermias’ın geri dönmesini beklermiş.
Günlerden bir gün bir balıkçı telaş içinde köye varmış, başlamış bağırmaya: "Gördüm gördüm! Hermias'ı gördüm."
HERMİAS’IN DÖNÜŞÜ
"O halde niye getirmedin" demişler.
"Nasıl getirseydim, yunusun sırtındaydı. Ben ona yaklaştıkça denize dala çıka uzaklaştı".
Balıkçıya kimse inanmamış. "Yunus sırtında insan taşımaz, seninki hayal." demişler.
Ama bir gün Hermias'ın geri döndüğünü herkes duymuş.
Heyecanla kumsala koşmuşlar
Hermias, kumsalda yanı başındaki yunusla birlikte cansız yatıyormuş. Anlaşılmış ki balıkçının anlatmaya çalıştığı yunus buymuş.
Yaşlı bir Güllüklü şöyle demiş: "Şu gördüğünüz üzerinde iyi düşünün. İşte gerçek dostluk budur. Birlikte oynarken yüzgecinin boynunu kestiği Hermias'ın ölümü, bu yunusu da ölüme götürmüş. O, dostunu hiçbir koşulda yalnız bırakmamış. Yaşamda da, ölümde de birlikte olmayı yeğlemiş."
Önder Abi öyküyü: “Bundan etkilenen o zamanın Güllük halkı, Hermias'la yunusun altından yontusunu yapmışlar, böylece onları ölümsüzleştirmişler
Devamını Oku

8 Mart 2015 Pazar

Forest Uygulaması


Forest, telefon kullanımınızı azaltmanıza yardımcı olan bir uygulamadır. Telefonunuzun ekranına bakmadığınız süre boyunca ağaç yetiştirebilmenizi sağlayan Forest ile kocaman bir orman yaratmak sizin elinizde.
Arkadaşlarınızla veya ailenizle bir araya geldiğinizde telefonunuzu elinize almamanız için bir neden olan Forest ile ektiğiniz tohumların büyümesi için 30 dakika boyunca telefonun ekranına bakmamanız gerekiyor.

https://play.google.com/store/apps/details?id=cc.forestapp&rdid=cc.forestapp&rdot=1&feature=md
Devamını Oku

Ayasofya

Devamını Oku

Topkapı Sarayı

Devamını Oku

4 Mart 2015 Çarşamba

2048


4×4’lük bir tahtadan oluşan oyun; ekrandaki sayıları sağasolayukarı ve aşağı kaydırarak oynanıyor. Hareket sonucu üst üste gelen iki aynı sayı, toplanarak toplam değerindeki yeni sayıya dönüşüyor
Devamını Oku

Picross


Picross Zeka Oyunu verilen rakamsal ipuçları yardımıyla gizli resmin ortaya çıkarılmaya çalışıldığı bir oyundur. Kazanmak için doğru kareleri işaretlemelisiniz.
Devamını Oku

Çevrimiçi Satranç


      Dünyanın her yerinden insanlarla canlı satranç oynayabileceğiniz yeni bir online satranç sayfası ile karşınızdayız. ChessHotel markalı oyunda rakiplerin puanlarını görebiliyor ve dişinize göre bir rakip bulmakta zorlanmıyorsunuz.
      İsterseniz kaydolmadan, misafir olarak hemen oynamaya başlayabilirsiniz. Beğenirseniz kayıt olup seçeceğiniz üye adı ile devam eder ve oyun kazandıkça kuvvet puanınızı artırırsınız. ChessHotel online satranç oyunu ELO benzeri bir puanlama sistemi kullanıyor. Rakibinizi yendiğinizde onun puanıyla orantılı şekilde puan kazanıyorsunuz. Böylece iyi satranççıların puanı çok daha hızlı yükseliyor.
       Online satranç oyununda ilk çıkan ekrana kullanıcı adınızı yazın. Online oyuncuların listesi çıkacak, oyun daveti için birini seçip “invitation” yazan yere tıklayın, rakip kabul ettiği anda oyun başlayacak. Belli birini seçmek yerine “Play Now” butonuna tıklarsanız tüm boştaki oyunculara davet gider ve ilk kabul edenle oynamaya başlarsınız. Oyuncu listesinin altındaki alandan zaman ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Devamını Oku

1 Mart 2015 Pazar

Notlarınızı Takip Edin


   

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan Resmi Mobil Uygulamadır.
Türkiye’de örgün Eğitimde bulunan tüm çocukların velilerinin kullandığı sistemdir. Veliler Sınav ve Proje Bilgileri, Not Bilgileri, Ders Programı, Devamsızlık Bilgileri, Nakil İşlemleri, Yerleştirme ve Sınav Bilgileri, Okul duyuruları, Okuduğu kitaplar gibi bilgileri sistem sayesinde anlık olarak takip edebilmektedir.
Devamını Oku

Matematik İşlemlerinin Çözümü Kamerada


Matematik'te çözümsüz soru kalmayacak. Hem de sadece bir uygulama sayesinde!
PhotoMath isimli uygulama, en zorlu matematik işlemlerini kitap veya defter üzerinden anında çözüyor. Yapmanız gereken şey, telefonun kamerasını açıp herhangi bir matematik probleminin üzerine getirmek... Cevap, aynı şekilde anında ekrana yansıyor. 
Problemin çözümü için kullanıcılar Photomath uygulamasını önce çalıştırıyor. Yani sadece kamerayı açarak işlemi çözemiyorsunuz. Uygulamanın açılmasıyla devreye giren kamera ile birlikte kitap üzerinde yer alan herhangi bir matematik denkleminin üzerine kamera getiriliyor. Ardından saniyeler içinde denklemin çözümü ekrana yazılıyor. İşlem bu kadar basit! 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microblink.photomath

Devamını Oku