12 Şubat 2015 Perşembe

Resfebe Nedir?

Hayal gücü ve zekanın buluşma noktası: Resfebe




Kelime veya kelime gruplarının, harf, sayı ve resimlerle temsil edilmesiyle oluşturulan oyunlara rebus deniyor. Hemen hemen hepimizin okul yıllarından hatırladığı "C1=Cebir" bilmecesi bunun en temel örneği. Köksal Karakuş, resim ve alfabe kelimelerini birleştirerek bu oyunlara Türkçe de resfebe adını vermiş. Cihan Altay da resfebe bilmeceleriyle ünlüdür.
Resfebe sadece bir oyun değil; sanat ve bilimin, hayal gücü ve zekânın buluşma noktasıdır. Birey hayal gücü ile anlatmak istediği kelime, cümle, atasözü veya deyimi harf, resim ve sayılarla eğlenceli bir şekilde anlatabilmektedir.
Eğitim sistemimizde yapılan birçok uygulama öğrencilere bilgi, beceri ve deneyim kazandırabilmektedir.Bu uygulama da buna örnektir. İşte hayal gücünü destekleyen bir etkinlik: Resfebe.
Resfebenin Yararları:
Hayal gücünü geliştirir.
Bilgi ve kavram gelişimini destekler.
Analitik düşünme becerisini geliştirir.
Strateji üretme kapasitesini arttırır.
Algılama ve muhakeme becerisini destekler.
Dikkat ve konsantrasyonu destekler.
Not: Yukarıdaki resfebe örneğinin cevabı “hatıra”dır. Başta “h” harfi var, sonra “at” resmi var. Birleştirirsek “hat” olur. En sonda ters bir arı resmi var bu da arı kelimesinin tersten okunuşu olan “ıra”dır. H-at-ıra harflerini birleştirirsek “hatıra” kelimesi ortaya çıkmaktadır.

0 yorum to “Resfebe Nedir?”

Yorum Gönder